Star Wars: de vertrouwde terugkeer van Thrawn


In de donkere jaren na de eerste Star Wars-trilogie wist sciencefiction-schrijver Timothy Zahn de Star Wars-fans te verblijden met een verhalenreeks rondom de ingenieuze Grand Admiral Thrawn. Een karakter dat ongekend populair werd, maar door de komst van The Force Awakens opeens geen onderdeel meer uitmaakte van de officiële Star Wars-continuïteit. Met Thrawn wordt die fout hersteld en blijkt de terugkeer van Thrawn meer dan vertrouwd. 

Een waarschuwing vooraf. Alles wat nu volgt is een onbeschaamd juichverhaal over de bijdrage van Timothy Zahn aan het Star Wars-universum van een diehard Star Wars-fan. Heb je niks met Star Wars ga dan vooral iets anders lezen. Maar heb je ook maar enige affiniteit met het universum van George Lucas bereid je dan voor op een geweldig weerzien met één van de meest fascinerende karakters in het Star Wars-universum. Een karakter dat – tragisch genoeg – door het succes van The Force Awakens naar een galactisch verdomhoekje leek te zijn verwezen. De prequel-trilogie – The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith - was helaas een wisselend succes waarbij alleen het derde deel een beetje in de buurt kwam van de originele trilogie. Met hulp van J.J. Abrams is met het superieure The Force Awakens de filmfranchise nieuw leven ingeblazen en is een nieuwe stortvloed aan nieuwe Star wars-films en andere initiatieven gaande. Het evenzo succesvolle Rogue One is daar een prachtig voorbeeld van. 

Van Expanded Universe naar Star Wars Legends
Om het Star Wars-vuur tussen de oorspronkelijke trilogie en de prequels brandend te houden, ontstond een uitgebreide canon aan Star Wars-verhalen. Met de overname van Lucasfilm door Disney kwam niet alleen de ruimte om een nieuwe trilogie te filmen, maar werd tegelijkertijd – nogal rigoureus – besloten om deze zogeheten Expanded Universe los te koppelen van de officiële Star Wars-canon en slechts onder de noemer van Star Wars Legends te continueren, maar feitelijk uit te faseren. Dit betekende het einde van Grand Admiral Thrawn, één van de belangrijkste en populairste karakters uit de Expanded Universe. Gelukkig heeft Thrawn zijn rentree gemaakt. Eerst via de nieuwe animatieserie Star Wars Rebels waar hij in het recente derde seizoen zijn opwachting heeft gemaakt, maar nu ook door een nieuw boek over Thrawn van de hand van de meester zelf: Timothy Zahn. 

De introductie van Thrawn
In 1991 maakte Thrawn, de buitenaardse militaire strateeg met de felle rode ogen en blauwe huid voor het eerst zijn opwachting. Het was namelijk de start van de meesterlijke Thrawn-trilogie van de hand van sciencefiction-schrijver Timothy Zahn (1951). Heir to the Empire (1991), Dark Force Rising (1992) en The Last Command (1993) vinden plaats vijf jaar na Return of the Jedi. Het Keizerrijk is verslagen en de voormalige rebellen – waaronder natuurlijk Luke Skywalker, Leia Organa Solo en Han Solo – besturen de Nieuwe Republiek. Gevaar dreigt echter door de restanten van het Keizerrijk die worden aangevoerd door één van de legendarische door de Keizer aangestelde Grand Admirals waarvan gedacht was dat deze militaire topstrategen allemaal gedood of opgepakt waren. Daarbij werd buiten de enige buitenaardse Grand Admiral gerekend: Thrawn. De trilogie was zo meeslepend dat hordes fans – waaronder deze - lange tijd hoopten dat juist deze trilogie de basis zou vormen van een derde serie Star Wars-films. Zahn wist daarbij de aandacht voor Thrawn levend te houden door een tweedelige Hand of Thrawn-cyclus die bestond uit Specter of the Past (1997) en Vision of the Future (1998) die plaats vinden vijf jaar na de Thrawn-trilogie. In enkele andere verhalen van Zahn zou Thrawn wederom zijn opwachting maken, waaronder in de verhaallijn van de geweldige PC-game Tie Fighter. Die verhalen waren – op Tie Fighter en het boek Outbound Flight (2006) na - meestal van mindere kwaliteit, maar de kracht van het personage bleek onverminderd. 

De comeback van Thrawn
Thrown met zijn eerdere 'Watson': Kapitein Pellaeon
Met de opwachting van Thrawn in Star Wars Rebels en nu Thrawn maakt deze fan favorite zijn comeback binnen de formele canon. En hoe! Timothy Zahn’s Thrawn kent een andere opzet dat zijn andere Thrawn-boeken. Hoewel er een rode draad zit in het boek mist het een centraal avontuur dat de Star Wars-films én de eerdere Thrawn-boeken karakteriseert. Thrawn is vooral een origin-verhaal en de beschrijving van de coming of age van onze geniale vriend met de rode ogen. Thrawn speelt zich af tussen Revenge of the Sith en A New Hope en sluit af net voor de gebeurtenissen van Star Wars Rebels. In Thrawn wordt hij niet alleen geïntroduceerd, maar volg je zijn carrière die uiteindelijk uitmondt in zijn benoeming tot Grand Admiral. Het verhaal beslaat daarmee vele jaren waardoor een echte spanningsboog van één compact avontuur ontbreekt. Dit lijkt een tegenvaller en maakt het boek soms wat fragmentarisch. Toch is juist de geslaagde plaatsing van Thrawn binnen het nieuwe Star Wars-universum één van redenen waarom het boek – met name voor Star Wars-fans in het algemeen en Thrawn-adepten in het bijzonder – zo aansprekend is. Want Zahn heeft het voor elkaar gekregen om de terugkeer van Thrawn volledig vertrouwd te laten voelen. Het karakter is grotendeels hetzelfde waardoor deze Thrawn herkenbaar is binnen zowel de nieuwe Star Wars-canon als de Star Wars Legends en zo een link tussen beide universums biedt. Het origin-verhaal is – met een twist – nog altijd hetzelfde: Thrawn wordt door officier Voss Parck gevonden op een planeet in de zogenaamde Unknown Regions en teruggebracht naar de Keizer op Coruscant waar de carrière van Thrawn start. Ook het achtergrondverhaal dat zijn thuiswereld – de Chiss Ascendancy – zich opmaakt voor een allesbepalende strijd tegen een groot gevaar voorbij de Unknown Regions is intact gebleven. Net zoals zijn oorspronkelijke Chiss-naam Mitth'raw'nuruodo. 

Het genie van Thrawn wordt pas duidelijk wanneer hij gekoppeld is aan een soort pupil. Een Watson voor zijn Holmes. In de oorspronkelijke trilogie was dit kapitein Pellaeon. Die rol is nu weggelegd voor een ander interessant karakter: ensign Eli Vanto. Net zoals Thrawn is hij afkomstig ver buiten de kernwerelden van het Keizerrijk en wordt dus – in iets mindere mate aangezien hij niet buitenaards is – net als Thrawn met de nek aangekeken in het racistische Keizerrijk. Zijn carrière loopt samen met Thrawn op en in de avonturen die zij meemaken blijkt op de achtergrond de mysterieuze misdadiger c.q. rebel Nightswan een grote rol te spelen. 

Door dit alles is de terugkeer van Thrawn vooral een vertrouwde terugkeer en biedt het perspectief op nieuwe boeken met Thrawn in de hoofdrol. Het blijft een groot gemis dat de Thrawn-canon na Return of the Jedi eigenlijk niet meer telt en dus ook nooit meer basis kan zijn voor een nieuwe filmreeks, maar dat Thrawn toch weer onderwerp is van nieuwe verhalen maakt veel goed. 

Op 11 april is ‘Thrawn’ van Timothy Zahn verschenen bij Century. Een Nederlandse vertaling staat (vooralsnog?) niet in de planning. Tevens beschikbaar als eBook. Deze bespreking is deels gebaseerd op een eerdere blog over de fascinatie voor Thrawn en is tevens verschenen bij online nieuwsmagazine Jalta.

Reacties