Dans 8 november 2014: '25 Years León & Lightfoot' van het NDT


Nederlands Dans Theater
25 Years León & Lightfoot

Schubert (2014)
Sad Case (1998)
Some Other Time (2014)
Subject to Change (2003)

Nederlands Dans Theater 2
Theater aan het Spui, Den Haag

Met 25 Years León & Lightfoot laat NDT 2 zien dat het oeuvre van hun artistiek leiders één van continuïteit en vernieuwing is en waarbij in dit programma de combinatie met Schubert weergaloos is.

Inmiddels kan het choreografisch duo Sol León en Paul Lightfoot bogen op een oeuvre van meer dan vijftig balletten. Grootste begunstigde is natuurlijk het Nederlands Dans Theater (NDT) waar Lightfoot, ondersteund door León, als artistiek leider de scepter zwaait. De afgelopen jaren heeft dit tot vele hoogtepunten geleid waarbij voor deze recensent de choreografieën op de muziek van Philip Glass zoals Shoot the Moon en Swan Song favoriet zijn. Inmiddels is het duo alweer een kwart eeuw bij elkaar en is er genoeg reden om dit memorabele moment te vatten in een programma van vier choreografieën waarvan de helft kakelvers.

Schubert
In de vier werken die deel uitmaken van 25 Years León & Lightfoot speelt de muziek van Franz Schubert (1797-1828). Een nieuw werk op het Adagio van het zijn Strijkkwintet en getiteld Schubert laat een intrigerend duet zien tussen Yukino Takaura en Olivier Coeffard. Het melancholieke van Schubert komt - zoals vaak in het werk van León & Lightfoot - scherp naar voren in deze liefdesgeschiedenis die vooral door afstand wordt gemarkeerd. Dit prachtige duo komt aan het einde van het programma terug in het uit 2003 stammende Subject to Change waar ditmaal het Andante con moto uit Schubert's bekende Strijkkwartet Nr. 14 'Der Tod un das Mädchen' de muzikale inspiratie vormt. Met behulp van een groot rood tapijt ontstaat wederom een duet tussen twee geliefden die door de buitenwereld - gesymboliseerd door de dansers Benjamin Behrends, Alexander Anderson, Richel Wieles en Spencer Dickhaus - beïnvloedt worden. De combinatie van deze muziek, de choreografie en het - na ruim 10 jaar (!) - nog steeds innovatieve gebruik van een tapijt was zonder meer de hoogtepunt van de avond. Overigens kort daarop gevolgd door Schubert waarmee León & Lightfoot laten zien dat zij niet op hun lauweren rusten. 

Continuïteit 
Net als Schubert kent de melancholieke kant van León & Lightfoot ook een optimistische, satirische en grappige kant. De choreografie en daarmee ironisch getitelde Sad Case uit 1998 is hier een goed voorbeeld van. Op vrolijke en uitdagende Latijns-Amerikaanse muziek van onder andere Perez Prada en Ray Baretto gingen de jongens en meisjes van het NDT 2 goed los. Het knappe is overigens dat bij dit programma ervoor gekozen is om de eerste drie werken - Schubert, Sad Case en Some Other Time - vlekkeloos in elkaar te laten overgaan en zo één geheel te laten vormen (het tapijt van Subject to Change maakt deze werkwijze niet mogelijk, vandaar een pauze tussen de eerste drie werken en het laatste werk). Daarmee laten León & Lightfoot meteen de continuïteit van hun werk zien. Een continuïteit die tevens vernieuwing en afwisseling tussen melancholie en optimisme inhoudt. Het melancholische Some Other Time op muziek van die andere favoriet van het duo - Max Richter - viel misschien daarom wat minder goed dan de rest van het programma zeker na de uitgesprokenheid van Sad Case, maar dat laat onverlet dat weer prachtige dingen te zien waren. 

Locatie was ditmaal overigens het kleinschaligere Theater aan het Spui wat zorgde voor een enorme nabijheid tussen uitvoerenden en publiek en nog meer bijdroeg aan de intensiteit van de ervaring. Voor liefhebbers van León & Lightfoot is deze voorstelling zien een echte no brainer, maar dat geldt evenzo goed voor alle liefhebbers van (moderne) dans!

Oordeel FerdiBlog: ****½


Lees hier, hier en hier eerdere recensies op FerdiBlog van het NDT met (onder andere) werk van León & Lightfoot. 

Het NDT-programma '25 Years León & Lightfoot' wordt van 4 november tot 20 december in diverse theaters in Nederland opgevoerd.  Meer info en kaarten bestellen kan hier

Reacties