Boekenweekgeschenk 2014: 'Een mooie jonge vrouw' van Tommy Wieringa


Het Boekenweekgeschenk 2014 van Tommy Wieringa leest lekker weg, maar voegt weinig toe aan de literatuur over de relatie tussen een oudere man en zijn jongere vrouw en beklijft daarom amper.

Het blijft opvallend hoe de gemiddelde Nederlandse boekenkoper zich door 'gratis' laat verleiden om per se in de boekenweek een boek te kopen. Een tendens die versterkt wordt door het feit dat de NS - als hoofdsponsor van de Boekenweek - het Boekenweekgeschenk op de zondag van de Boekenweek ziet als geldig treinkaartje. Ikzelf maak me ook schuldig aan het graaien naar gratis en bemerk enige teleurstelling als ik een Boekenweekgeschenk een jaar misloop. Dat terwijl er nog veel edities ongelezen in de boekenkast staan en maar weinige edities echt zijn blijven hangen. Het theater, de brief en de waarheid (2000) van Harry Mulisch over de affaire-Jules Croiset komt daar wel voor in aanmerking, maar misschien ook door het 'gedoe' rondom het boek. 

Old boy meets young girl
Ditmaal is Tommy Wieringa dus bereid gevonden om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Het thema dit jaar was 'Ondertussen ergens anders' wat Wieringa - bekend van Joe Speedboot en Caesarion - inspireerde om een verhaal te schrijven over de Edward de viruloog van middelbare leeftijd die verliefd wordt op de twintiger Ruth. In 94 vlot geschreven pagina's loodst Wieringa de lezer door de relatie die steeds minder op een relatie begint te lijken en vooral in het teken staat van de verwijdering tussen Edward en Ruth. Een verwijdering die al begint bij de grote verschillen in hun beider blik op de wereld, maar fatale vormen aanneemt na de geboorte van hun zoontje Morris die een echte huilbaby blijkt te zijn en waarbij Ruth de oorzaak hiervan (onredelijk) legt bij Edward. En natuurlijk gaat Edward vreemd met een andere jonge blom die ook nog eens een collega is met alle gevolgen van dien voor zijn werk. 

Vervlogen
Tot zover eigenlijk weinig nieuws onder de zon en helaas blijft het daar ook bij, wat wellicht mede te danken is aan de beperkte ruimte die een schrijver heeft bij het Boekenweekgeschenk. Alleen Salman Rushdie kreeg het in 2001 voor elkaar met het lijvige Boekenweekgeschenk Woede  dat eigenlijk de naam niet verdiende, want niet van een Nederlandstalige schrijver en eigenlijk gewoon een voorpublicatie van zijn boek Fury

Het probleem met Een mooie jonge vrouw is dat het - gelijk de titel - een beetje aan de oppervlakte blijft hangen en eigenlijk niet goed uitlegt waarom het misgaat tussen Edward en Ruth, maar vooral beschrijft dát het misgaat. Kortom: een boek dat je in een vloek en een zucht leest, je niet erg tegen zal staan want je bent toch benieuwd hoe het afloopt, maar niet heel lang daarna eigenlijk compleet weer vergeten bent: je bent 'ondertussen ergens anders' zou je kunnen zeggen. Misschien symbolisch voor de tragiek van het Boekenweekgeschenk?

Reacties