Campagne Hollandaise: 'Niets gaat zoals verwacht' van Laurent Binet



Na het succesvolle debuut HhhH over  de aanslag op Heydrich werpt Laurent Binet zich op de campagne van François Hollande. Een tegenvallende aanrader die een mooi kijkje geeft in de Franse campagnekeuken.

De Franse schrijver Laurent Binet (1972) schreef met HhhH ('Himmler's hersenen heten Heydrich') een geweldig debuut dat niet alleen in Frankrijk, maar ook in Nederland (en nog eens 19 landen) zowel door publiek als recensenten is omarmd. HhhH is veel meer dan de beschrijving van aanslag op Heydrich en de aanloop ertoe en de gevolgen ervan. Het is het persoonlijke relaas van Binet om het boek te schrijven en de zaken die hij bij het schrijven is tegengekomen: van anekdotes die maar op zeer beperkte wijze samenhangen met het onderwerp tot de duidelijke aanwezigheid van de (polemische) mening van Binet.

Na een dergelijk succes is een volgend boek natuurlijk een tall order. Gebruikmakend van zijn bekendheid door HhhH is het Binet gelukt om toegang te krijgen tot de hofhouding van François Hollande om zo van dichtbij diens deelname aan de voorverkiezingen van de Parti Socialiste (PS) en eventuele kandidatuur voor het Franse presidentschap te volgen. Binet heeft daarbij geluk gehad: Hollande won niet alleen de PS-nominatie voor het presidentschap maar versloeg in de tweede ronde op 6 mei 2012 ook zittend president Sarkozy. 

Binet volgt bij Niets gaat zoals verwacht. Een fascinerend kijkje achter de schermen van een politieke campagne de succesformule van HhhH. Wie een objectieve beschouwing van de campagne van Hollande zoekt of het relaas van een insider wil lezen, moet verder kijken. De uiteindelijke hoofdpersoon is niet Hollande, maar Binet zelf. Via een dagelijks dagboek dat loopt van 20 juni 2011 tot en met 6 mei 2012 volg je Binet in zijn queeste om een plek te vinden in de entourage van Hollande en tegelijkertijd daar een interessant boek over te schrijven. Gelijk HhhH loopt hij voor zijn eigen mening (en angsten!) niet weg. Binet zit aan de linkerkant van de PS en steekt zijn bewondering voor de linkse splinterkandidaat en voomalig PS-lid Jean-Luc Mélenchon (Front de Gauche) niet onder stoelen of banken. Tegelijkertijd is hij bevreesd voor de vergelijking die wordt gemaakt met een soortgelijk boek van Yasmina Reza, één van de bekendste toneelschrijvers van Frankrijk, die Sarkozy volgde in de aanloop naar diens overwinning in 2007.

Het boek van Binet geeft door zijn onbeschaamde uitgangspunt van zichzelf een mooi beeld van een journalist die worstelt met zijn rol als observerende deelnemer. Tegelijkertijd voel je door het lezen heen het ongemak waarmee Binet probeert contact te leggen met de sfinx Hollande. Juist in zijn gesprekken met de hofhouding van Hollande, die veelal nu hoge plekken bezetten in de Franse regering, krijg je als lezer daadwerkelijk een kijkje in de Franse campagnekeuken. En dat is een nog braakliggend terrein omdat boeken (en documentaires) over Amerikaanse en in mindere mate Britse campagnes in overvloed aanwezig zijn, maar over de Franse variant niet. Dat terwijl Hollande in het boek zelf de wat arrogante doch niet volledig onterechte observatie doet dat door het directe karakter van de Franse presidentsverkiezingen dit na de Amerikaanse en Britse verkiezingen de belangrijkste verkiezingen in de wereld zijn. De Duitse Bondskanselier wordt nu eenmaal niet rechtstreeks gekozen. 

Toch zijn de hooggespannen verwachtingen niet volledig ingelost. Fascinerend zo dit boek moge zijn, Binet moet waken geen one-trick pony te worden door zichzelf immer als het object van zijn boeken te nemen. Zeker niet wanneer verdere diepgang zoals in HhhH in dit boek volledig ontbreekt. Wie echter geïnteresseerd is in Franse politieke campagnes in het algemeen en de campagne Hollandaise in het bijzonder kan zonder schroom terecht bij deze tegenvallende aanrader.

Lees hier mijn recensie van 'HhhH' van Laurent Binet.

Deze recensie is ook gepubliceerd op Het Goede Levenhet culturele katern van De Dagelijkse Standaard.  Naast mijn eigen FerdiBlog recenseer ik regelmatig o.a. boeken en concerten op Het Goede Leven en geef ik mijn opinie over actuele (cultuur)politiek.

Reacties